Openluchtspel in 5 bedrijven over de nadagen van de Franse heerschappij over Nederland 1795-1813 waar het Franse garnizoen in Zierikzee lang stand houdt. 

Aan de Noordhavenpoort

Wanneer de hoornblazer van het Franse garnizoen het reveille blaast is dat het sein voor de Poortwachter van Zierikzee, Izaac Uijl, om de zware Noordhavenpoort open te zwaaien. Ondertussen komen twee Franse douaniers hoorbaar en strak aangemarcheerd en nemen hun posities in voor controle van het inkomende verkeer. Van buiten naderen boer en smokkelaar Andries Kempe en zijn dochter Hanne met een vrachtje aardappelen. ‘Schele’ Schalwijk, de dorpsgek van Ouwerkerk, komt achterop, terwijl een marskramer en een troubadour zich melden. Een jonge vrouw, die al een tijdje in de poort ongeduldig op de uitkijk heeft gestaan, schiet voorbij zodra ze de troubadour in het zicht krijgt.

Meer beelden? – klik op de foto —>
en toets ESC voor terug naar pagina

De kruidenierswinkel

Kruideniersvrouw Antje is in de winkel bezig. Af en toe krijgt ze een klant op bezoek.
In de achterkamer van de kruidenierszaak gaat het er echter heel anders aan toe. Kruidenier Jacobus Dekker, Izaac, Andries, Hanne en Gommert zitten op de tonnen en praten met elkaar. Waarover gaan de gesprekken die het daglicht niet kunnen verdragen?

Meer beelden? – klik op de foto <—
en toets ESC voor terug naar pagina

Het Kruitschip – drie weken later

Een groep Franse soldaten marcheert met Maire Van Adrichem in hun midden, naar de Oude Haven. Daar verzamelt zich steeds meer ongerust volk voor een Frans brik, de Butzler, dat wordt geladen. Het gerucht gaat dat de Fransen het ruim volstouwen met kistjes buskruit en dat ze de boel willen opblazen zodra de Engelsen Zierikzee zouden binnenkomen. Daarmee zou ook een deel van de stad worden vernietigd. En het volk heeft het al steeds slechter door handelsbeperkingen die de Fransen Zierikzee heeft opgelegd. Alle reden dus voor een hevig aanwakkerende onvrede.

Meer beelden? – klik op de foto —>
en toets ESC voor terug naar pagina

Havenpark 40

Een volgepakte koets staat voor het huis van W.A. de Jonge. Het Zierikzeese volk heeft zich rondom het huis verzameld. Franse soldaten proberen het volk op afstand te houden. Er is een hoop geroezemoes onder het volk, nieuwsgierige, gespannen blikken van iedereen want er staat iets belangrijks te wachten. Izaac loopt naar voren en overhandigt een brief aan W.A. de Jonge, die de brief openmaakt en vlug doorleest. Het is nu helemaal stil geworden. Want wat heeft die brief te betekenen?

Meer beelden? – klik op de foto <—
en toets ESC voor terug naar pagina

Zuidhavenpoort De bevrijding door de Engelsen, Zierikzee kleurt (weer) Oranje

Het volk verzamelt zich tegen middernacht bij de Zuidhavenpoort, in afwachting van het kanonschot, als sein dat de Fransen zich overgeven en de stad zonder slag en stoot zullen prijsgeven aan de Engelsen. Izaac en Andries staan buiten de Zuidhavenpoort op de uitkijk, in afwachting van de Engelse commandant.
Een bulderend kanonschot klinkt. Iedereen schrikt van het geweld. Maar bij het uitsterven van de echo realiseren ze zich dat dit het vereiste sein van overgave was. Izaac trekt de poort open en volk stroomt juichend naar buiten.
De Engelse commandant legt zijn admiraalssloep aan en komt, vergezeld van een aantal van zijn mannen, aan wal. Zierikzee is bevrijd!

Meer beelden? – klik op de foto —>
en toets ESC voor terug naar pagina