Een fictief verhaal, gebaseerd op historische gebeurtenissen. Het is 1709.
De scheepvaart met zijn rijke handel en visserij is van grote invloed op het leven in Zierikzee en haar inwoners.
De haringhoeker de Duysent Vreesen is vanaf de Scandinavische kust op weg terug naar huis.

De bemanning van De Duysent Vreesen

De Zierikzeese haringhoeker Duysent Vreesen van schipper Willem den Boegh is na een reis van een maand of zes vanaf de Scandinavische kust op weg terug naar huis.
Het schip is afgeladen met vis, kreeft en nog wat handelswaar. De bemanningsleden proberen de reis tot een goed einde te brengen, maar er zijn kapers op de kust die de ‘rust’ verstoren.

Meer beelden? – klik op de foto —>
en toets ESC voor terug naar pagina

De achterblijvers

De vrouwen moeten zien te overleven van wat de scheepvaart hen biedt.
Met het spinnen van garen, het wassen en bleken van kleding weten de vrouwen het hoofd nog een beetje boven water te houden, totdat de mannen terugkeren en hun gage wordt uitbetaald. Maar wee diegene die dat niet (meer) lukt en de schulden ziet oplopen.
Drie potige mannen komen het hofje oplopen. De baas van het stel, Dingeman Sinke, bonst op de deur van Aagje Proos. Zij kon de huur al een lange tijd niet meer betalen en wordt met een dwangbevel uit haar woning gezet. De vrouwen leggen hun werk neer en kijken lijdzaam toe.

Meer beelden? – klik op de foto <—
en toets ESC voor terug naar pagina

Zij die profiteren
We maken kennis met reder van Heshuijsen die er warmpjes bij zit. De kroegbazin Machteld, die op listige wijze verdient aan de zeelui. En neef Lieven, die met het schrijven van brieven voor de veelal ongeletterde zeemansvrouwen. Machteld vraagt Lieven nog een paar nieuwe schuldbrieven te maken. Maar Lieven scheldt haar uit voor doortrapte zielverkoper.
Reder Van Heshuijsen komt de kroeg van Machteld binnen, hij wil haar onder vier ogen spreken. Het Ronselen van scheepsbemanning? Er ligt immers een VOC-schop in Middelburg die nog enige bemanningsleden te kort heeft.

Meer beelden? – klik op de foto —>
en toets ESC voor terug naar pagina

Aagje Proost

Bij het verlaten van de herberg botst Reder Van Heshuijsen hij tegen Aagje Proos op, de vrouw die hij uit haar huis heeft laten zetten wegens een te hoog opgelopen huurschuld. Aagje probeert nog 1 x uit alle macht om haar huis terug te krijgen met het oog op de baby die er aankomt…

Meer beelden? – klik op de foto <—
en toets ESC voor terug naar pagina

In de herberg

Sien, het hulpje van Machteld in de herberg, komt aanlopen en gaat naar andere gasten. Ook Machteld is druk met de gasten die binnen druppelen. Saartje en Josijne (verkleed als matrozen) komen binnen.
Ze kijken wat onzeker om zich heen. Saartje stelt zich voor als Simon de Matroos die een schip naar de Oost zoekt. Samen met Lieven tekent zij de papieren om zich daarmee aan te melden bij het VOC-schip in Middelburg.

Meer beelden? – klik op de foto —>
en toets ESC voor terug naar pagina

De kaping

De Duysent Vreesen is gekaapt. De bemanning zit opgesloten in het ruim van de Fransoos en verzint een list.
Het nieuws over de heroverde kaping is de haringhoeker van Willem den Boegh vooruit gesneld. Als het waar is wat wordt verteld, dan verdient de schipper een extra beloning voor het behouden van het schip, z’n rijke vracht én bovendien het kapen en het vermeesteren van de Franse Kaapvaarder met 22 bemanningsleden.

Meer beelden? – klik op de foto <—
en toets ESC voor terug naar pagina

Weer veilig thuis

De Duysent Vreesen is terug in de haven van Zierikzee.
De Franse gevangen zijn op zee overgedragen aan een konvooischip, dat vooruit is gevaren naar Zierikzee. De gevangen worden afgevoerd naar het Gravensteen.De gekaapte lading, het Franse schip en het losgeld voor de gevangen gaat de stad flink geld opleveren, beseffen reder Bertrand van Heshuijsen en burgemeester Johan Cau.
Het avontuur van de Duysent Vreesen is als een lopend vuurtje door de stad gegaan. De burgemeester is van plan schipper Willem den Boegh te vereren met een grote zilveren beker, die hij heeft laten graveren met een afbeelding van de Duysent Vreesen en een bijhorende herinnering tekst.
Derde stuurman Cornelis Kik is klaar om van boord te gaan en zijn familie te gaan opzoeken. Maar als eerste wil hij zo snel mogelijk naar Saartje….

Meer beelden? – klik op de foto —>
en toets ESC voor terug naar pagina

 

 

EIND GOED, AL GOED.

en zo komt een spannend verhaal tot een mooi besluit.