Zierikzee 1898. De bevolking viert feest ter ere van de kroningsdag van Koningin Wilhelmina.
De feestvreugde wordt echter verstoord! Jacob Olrée keert terug in de stad om de waarheid te vinden,
over het drama dat 13 jaar geleden gebeurde in het weeshuis. 
Welk drama voltrok zich in het Burgerweeshuis?

 

Het heden 1898.

Het is markt/kermis in Zierikzee ter ere van de Kroningsdag van koningin Wilhelmina. Nederland was in die dagen euforisch over het aantreden van de jonge vorstin. Een moment in de vaderlandse geschiedenis waaraan men het nageslacht graag wilde herinneren.
Overal werden herinneringsbomen geplant, zo ook in Zierikzee, in de Poststraat, op de hoek met het Nieuwe Kerkplein.
Het is een drukte van belang op het plein. Kooplieden verkopen hun waar en er zijn kermisattracties. Marktmeester Hans van Dijke doet zijn ronde over de markt om te kijken of alles in orde is.

Meer beelden? – klik op de foto —>
en toets ESC voor terug naar pagina

Later op de markt

De weeshuismoeder en -vader komen aanlopen met een horde kinderen. Verderop zien we regentes Isabeau Cauwenaer en haar dienstbode Hester.
Hester zat 13 jaar geleden zelf in het weeshuis. De regentes is nog steeds verdrietig om de dood van haar man. Ondanks dat het drama al exact 13 jaar geleden is gebeurd, is zij hem eeuwig trouw in rouw. De kroningsdag valt samen met de sterfdag van de regent.
Plotseling duikt Jacob Olrée op, 13 jaar geleden gevlucht uit het weeshuis nadat zich een drama voltrok. Nu is hij terug in Zierikzee, om de waarheid boven tafel te krijgen.

Meer beelden? – klik op de foto <—
en toets ESC voor terug naar pagina

Betrapt

Dan wordt Hester plots achter een boom getrokken. Een sterke hand op haar mond belet haar het gillen. Een stevige arm rond haar middel voorkomt dat ze kan trappen.
Op dat moment wordt Jacob herkend door Daggeling (de binnenvader). Hij twijfelt geen moment en slaat groot alarm.
Jacob bedenkt zich geen moment en zet het op een rennen, Hester beduusd achterlatend en vlucht het burgerweeshuis in. Veldwachters komen aangerend, fluitend op hun fluitje. Daggeling rent met hen mee. Jacob rent Het Burgerweeshuis binnen. Achter hem valt de deur in het slot. Het krantenmeisje Klaasje komt op dat moment door de straat en ook An de bakkersvrouw is net op weg naar het burgerweeshuis om een bestelling af te leveren.

Meer beelden? – klik op de foto —>
en toets ESC voor terug naar pagina

Het verleden 1885.

In de regentenkamer
13 jaar terug in de tijd, de deuren van het weeshuis worden geopend. In de regentenkamer wordt ontdekt wie de vader is van Jacob Olree.
In de naaikamer
Juffrouw Elisabeth Westerweel is in de naaikamer  Een aantal meisjes hebben straf en moeten op hun vrije middag aan het werk.
In de keuken
Wijntje achter het fornuis. De weesjongens Gijsbrecht, Theodorus en Jacob schillen aardappelen en hebben samen heel wat te smoezen.
In de huiskamer
Adriana vertelt dat ze voor de 2e keer deze week naar huis is gestuurd en geen loon ontvangt. Binnenvader Diggeling is er niet blij mee.

Meer beelden? – klik op de foto <—
en toets ESC voor terug naar pagina

Het heden 1898 en verleden 1885.
Heden en verleden komen samen.

Niemand schijnt te kunnen ontsnappen aan zijn lot. Een hardhandige binnenvader wiens positie op de tocht staat, het geheim van een buitenechtelijk kind, weesmeiden die wrok koesteren. Wat was het moment dat alles misliep? Hoe werden levens veranderd door één vreselijke gebeurtenis. En waarom was Jacob al deze jaren op de vlucht? Hij vecht nu om de waarheid boven tafel te krijgen.
1898: Jacob rent naar buiten de tuin in, met de politie op zijn hielen. In de tuin wordt hij overmeesterd en geboeid
1885: In de tuin ligt het levenloze lichaam van Regent Christianus Cauwenaer in een plas bloed. Naast hem zit Jacob.

Meer beelden? – klik op de foto —>
en toets ESC voor terug naar pagina

De ontknoping.

Jacob is opgepakt en wordt naar de rechtbank gebracht.
Maar is hij wel schuldig? De publieke tribune zit volgepakt.
Na een rumoerige zitting constateert de rechter dat niet Jacob Olree, maar Frederik van Kachelland de moordenaar van Christianus Cauwenaer is.

Na al die jaren heeft het recht toch nog gezegevierd.

Meer beelden? – klik op de foto <—
en toets ESC voor terug naar pagina